Pet kreativnih aktivnosti za decu i roditelje

Raznovrsne aktivnosti za decu su savršene da upotpunite vreme na kreativan način, jer ovakve aktivnosti pospešuju kognitivni razvoj dece, a takođe su dobra prilika za rodjitelje i decu da sarađuju na zajedničkim projektima.

Aktivnosti za decu koje predlažemo u ovom članku su predviđene za decu uzrasta od pet i više godina, jer je ovo period od kog deca mogu da rade na interesantim projekatima sa roditeljima, bilo da projekti uključuju seckanje, lepljenje, crtanje, bojenje, itd.

Opširnije: Pet kreativnih aktivnosti za decu i roditelje

Deset aktivnosti za decu u toku letnjeg raspusta

Voznja bicikla jedna od aktivnosti za decuU toku letnjeg raspusta deca imaju dosta slobodnog vremena, a kako ne biste dozvolili da veći deo tog vremena provedu u gledanju televizora ili igranju igrica, predlažemo deset zanimljivih aktivnosti za decu:

1. Odlazak u bioskop

Ovo je odlična zabava za porodicu, posebno za vreme vrelih letnjih dana kada je suvise vruće da biste vreme provodili napolju. Bioskopske sale su klimatizovane, tako da je ovo odlično mesto da se rashladite u toku dana.

Opširnije: Deset aktivnosti za decu u toku letnjeg raspusta

Besplatni programi za učenike u Beogradu (leto 2015)

Grad Beograd svake godine organizuje niz besplanih programa za učenike osnovnih i srednjih škola. Programi se realizuju za vreme letnjeg raspusta, i odlična su prilika za učenike da se oprobaju u određenim sportovima i da provedu slobodno vreme koje imaju na raspustu.

Besplatni program u oblasti sporta

Sportsko-rekreativni programi za učenike realizuju se u ovim centrima:

Opširnije: Besplatni programi za učenike u Beogradu (leto 2015)

Šest razloga zašto deca treba da se bave sportom

Sport, bez obzira da li govorimo o timskim ili pojedinačnim sportovima, je veoma važna aktivnost za decu koja pruža niz prednosti osim fizičke aktivnosti. Bavljenje sportom može pomoći u izgradnji samopouzdanja, može motivisati decu da rade više kao i da poboljšaju socijalne veštine. Uz sport deca takođe uče da sebi postavljaju ciljeve kao i da analiziraju svoj trud.

Opširnije: Šest razloga zašto deca treba da se bave sportom

Klizanje i hokej na ledu u Beogradu

Bavljenje sportom je veoma važno za pravilan razvoj dece, a sportovi koje predlažemo ovaj put su klizanje i hokej na ledu, sportovi koji su posebno popularni tokom zimskih meseci.

Hokej na ledu i klizanje

Hokej na ledu je ekipni sport u kome deca uče da održavaju ravnotežu na ledu dok se snalaze u nepredviđenim situacijama.

Opširnije: Klizanje i hokej na ledu u Beogradu

Aktivnosti za podsticanje dečije mašte

Kao roditelji, znamo da treba da podstičemo maštu naše dece - ali je većina nas često suviše zauzeta izgleda, da ne ostaje vremena za kreativnost. U školi, takođe, ponekad nema dovoljno vremena da se sa svakim detetom radi pojedinačno i da se u tom slučaju radi na podsticanju dečije mašte.

Naravno, mašta je nešto na čemu treba redovno da se radi. Stručnjaci za razvoj deteta jednoglasno ističu korisne aspekte dečije mašte. Dete koje je u stanju da mašta je srećnije i opreznije, bolje se nosi sa nepredvidivim situacijama u životu, i ima veće šanse da odraste u sigurnu i samouverenu odraslu osobu.

Opširnije: Aktivnosti za podsticanje dečije mašte

Crtanje i i bojenje razvija motoriku

Crtanje i bojenjeDeca veoma rano pokazuju interesovanje za crtanje i bojenje, a roditelji treba da podstaknu dete da crta i boji, jer je to najbolje način da se razvija motorika u ranom uzrastu.

Od 10 do 18 meseci dete počinje da drži olovku ili bojicu. Iako nisu u stanju da čvrsto drže olovku i crtaju smislene oblike, ova aktivnost je veoma interesanta deci pa ih treba pohvaliti za svaki njihov trud.

Opširnije: Crtanje i i bojenje razvija motoriku

8 saveta za gledanje televizije sa decom

Televizija je neizbežan deo života male dece. Iako neka istraživanja i pedijatri preporučuju da roditelji smanje izloženost svoje dece gledanju televizije, gde se ne preporučuje gledanje televizije deci mlađoj od dve godine, gledanje telvizije ipak može biti korisno ukoliko razmislite o tome kako televizija utiče na ukupni razvoj vašeg deteta.

Saveti za gledanje televizije sa decom

 

Opširnije: 8 saveta za gledanje televizije sa decom

Sportovi za decu - Tenis

Sportovi za decu, tenisTenis je jedan od sportova sa kojim se može početi veoma rano, tako da dete već sa četiri godine može da počne da se bavi tenisom. Postoje posebni mali reketi za decu mlađeg uzrasta, kao i posebni programi gde je treniranje prilagođeno deci.

Odlika ovog sporta je da je u pitanju individualna aktivnost, gde se osoba sama trudi da prebaci lopticu u polje protivnika.

Opširnije: Sportovi za decu - Tenis

Kako jedna porodica provodi vreme na kreativan način

Veoma je važno da porodica provodi vreme zajedno, jer se na ovaj način jača veza između članova porodice.

Aktivnosti koje radite zajedno kao porodica pružaju vam mogućnost da razmenjujete iskustva i budete u toku sa dešavanjima koja su važna ostalim članovima porodice, kao što su situacija u školi, na poslu, itd.

Opširnije: Kako jedna porodica provodi vreme na kreativan način

Devet dečijih aktivnosti za kišne dane

Samo zato što je možda kiša pokvarila vaše planove da provedete dan sa decom napolju, to ne znači da će vam kod kuće biti dosadno. Umesto da provodite vreme tako što ćete gledati televizor ili igrati igrice, predlažemo nekoliko aktivnosti za kišne dane, koje će ne samo zabaviti vaše dete, već i podstaći da razvija kreativnost i logiku.

1) Potraga za blagom

Izaberite neki predmet koji će biti blago sakriveno negde u vašem stanu ili kući. Zadatak je da dete pronađe blago prateći tragove. Napravite nekoliko ceduljica koje će otkriti detetu gde da traži dalje. Na primer, sledeći trag je pored saksije sa cvećem. Igra je pogodna za decu stariju od četiri godine.

2) Napravite igračke

Opširnije: Devet dečijih aktivnosti za kišne dane

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.