fbpx
Select Page

Crtanje i bojenje razvija motoriku

by | Aug 12, 2021

Deca veoma rano pokazuju interesovanje za crtanje i bojenje, a roditelji treba da podstaknu dete da crta i boji, jer je to najbolje način da se razvija motorika u ranom uzrastu.

Crtanje i bojenje do 18 meseci 

Od 10 do 18 meseci dete počinje da drži olovku ili bojicu. Iako nisu u stanju da čvrsto drže olovku i crtaju smislene oblike, ova aktivnost je veoma interesantna deci pa ih treba pohvaliti za svaki njihov trud.

Budite pažljivi kada dajete deci flomastere ili bojice u ovom uzrastu. Deca u ovom periodu uvek moraju ove aktivnosti raditi uz nadzor odraslih.  

Crtanje i bojenje do 3 godine

Oko druge i treće godine, dete već uči da prepoznaje oblike i u stanju je da crta prave i kružne linije i razne vrste oblika, poput kvadrata, kruga, itd.

U tom periodu, deca uče i da boje unutar okvira. To bojenje nije uvek precizno, ali vremenom će deca biti sve bolja u tome. Deca vrlo često ceo crtež oboje jednom bojom, i još uvek ne obraćaju pažnju na detalje na crtežu.

Crtanje i bojenje do 5 godine

Oko četvrte i pete godine dete može da precrtava kao i da piše i crta oblike. Osim crtanja, mnoga deca u ovom uzrastu već uče da pišu prva slova, na primer da napišu svoje ime.

Prilikom bojenja posvećuju veću pažnju različitim delovima crteža. Na primer, ukoliko dete boji kuću, umesto da celu kuću oboji jednom bojom, u ovom uzrstu uzeće crvenu boju za krov, braon boju za vrata, itd.

devojcica crta i boji

Crtanje i bojenje je veoma važno za razvoj deteta jer dete uči da zapaža stvari oko sebe, a zatim i pokušava da ih nacrta, odnosno oboji na adekvatan način. 

 

Kako da podstaknete dete da crta i boji

Da biste podstakli dete da razvije interesovanje za crtanje i bojenje potrebno je da:

  • Nabavite bojice, flomastere, bojanke, papire za crtanje, svesku…
  • Pripremite sve što imate od materijala za crtanje i bojenje, i pustite dete da se igra sa bojama i da uči kako da ih koristi.
  • Nabavite bojanje i ostale aktivnosti gde će deca povlačiti linije, spajati delove ili bojiti.
  • Nabavite slikovnice koje će poslužiti detetu kao inspiracija.
  • Deca mogu prvo precrtavati ili gledati slike, a zatim i crtati ono što vide.
  • Crtajte zajedno, pomozite detetu oko crteža, pokažite mu kako da drži olovku…
  • Okačite crtež na vidno mesto (vrata, frižider) jer ćete na ovaj način pokazati detetu da ste ponosni na njega i njegov rad.

 

Kako crtanje i bojenje utiče na razvoj deteta?

Crtanje i bojenje pomaže razvoj motoriku. Deca uče da drže olovku i da kontrolišu način na koji je pomeraju da nešto nacrtaju ili oboje. U ranom uzrastu, deca moraju da razvijaju mišiće ruku što će im kasnije pomoći i prilikom pisanja.   

Da bi pravilno koristili ruke, bitno je da deca crtaju na tvrdoj podlozi kao što je sto. Taj sto treba da bude prilagođen detetu kada je u pitanju visina.

Crtanje i bojenje flomasterima je lakše za dete u početku jer zahteva manje snage da dete nešto nacrta i oboji. Međutim, za razvoj motorike, mnogo je bolje da deca koriste drvene ili voštane bojice. Na taj način, deca uče da imaju bolju kontrolu kada žele da nešto nacrtaju ili oboje.

Ovakva vežba je nešto što pomaže deci da stiču bolju kontrolu kada koriste ruke, a to im kasnije pomaže i u drugim aktivnostima, kao što je okretanje stranice u knjizi, stavljanje šnala, slaganje kockica, kao i na pisanje.

 

Koliko često deca treba da crtaju i boje?

Savet je da mala deca uzrasta od 3 do 5 godine, imaju što češće priliku da crtaju i boje. To čak može biti i jednom dnevno, bar po nekoliko minuta, koliko god deca imaju strpljenja za tu aktivnost.