fbpx
Select Page

Devet dečijih aktivnosti za kišne dane

by | Aug 12, 2021

Samo zato što je možda kiša pokvarila vaše planove da provedete dan sa decom napolju, to ne znači da će vam kod kuće biti dosadno.

Umesto da provodite vreme tako što ćete gledati televizor ili igrati igrice, predlažemo nekoliko aktivnosti za kišne dane, koje će ne samo zabaviti vaše dete, već i podstaći da razvija kreativnost i logiku.

1) Potraga za blagom 

Izaberite neki predmet koji će biti blago sakriveno negde u vašem stanu ili kući. Zadatak je da dete pronađe blago prateći tragove.

Napravite nekoliko ceduljica koje će otkriti detetu gde da traži dalje. Na primer, sledeći trag je pored saksije sa cvećem. Igra je pogodna za decu stariju od četiri godine.

aktivnost za kisne dane

2) Napravite igračke

Igračke možete napraviti od raznih materijala koje već imate u kući, od papira, kartona, materijala… Pomozite deci oko ideje šta bi mogli da naprave, ali im prepustite da sami odluče kako će igračka izgledati. To može biti lutka, robot, avion…

 

3) Napravite igre

Podstaknite decu da razmišljaju kreativno i logično, tako što ćete zajedno sa njima napraviti neku igru. Imate razne mogućnosti, kao što je da napravite svoju društvenu igru, poput Ne ljuti se čoveče, s tim da će deca osmisliti pravila i izgleda table. Osim toga, možete napraviti i kartice za korišćenje u igri.

Pročitajte i ovaj članak: 4 igre sa lego kockama

4) Igrajte pantomime

Objasnite deci pravila igra i odlučite se za jednu oblast, na primer imena junaka iz crtanih filmova ili predmeti u kući. Napišite pojmove na papiriće i podelite se u dve ekipe. Svaka ekipa ima minut da objasni što više pojmova. Ova igra je za decu uzrasta od šest ili više godina, a posebno je zanimljiva jer se svi članovi porodice mogu uključiti u igru.

 

5) Igrajte karte

Ako su vaša deca tek počela da uče brojeve, igranje karata će im pomoći da brže savladaju brojeve kroz igru.

Deca već od 3 ili 4 godine mogu da se igraju sa kartama, tako što će tražiti iste karte (brojaće znakove) ili pratiti redosled od 1 pa dalje redom.

Ukoliko deca uče da sabiraju, možete prilagoditi i koristiti karte sa brojevima od 1 do 6 ili od 1 do 10, i na taj način igrati igru tablić sa detetom.

 

6) Napravite ukrase za dečiju sobu  

Još jedna od aktivnosti za kišne dane je uređenje dečije sobe. Osim što ovo možete iskoristiti kao priliku da organizujete ili sredite stvari u sobi, uz to možete napraviti ukrase.

Slobodno vreme možete iskoristiti tako što ćete napraviti ukrase za dečiju sobu. Koristite materijale koje imate, i prepustite deci da osmisle ukrašavanje.

 

7) Čitajte i glumite

 Jedan od načina da animirate decu je da im pročitate neku priču, ili da pitate decu da čitaju vama. Prilikom čitanja možete imitirati glasove što će dodatno biti zanimljivo deci, a i prilika za njih da oni probaju da glume.

 

8) Takmičite se u crtanju

Kišni dani su period kada većinu vremena provodite u kući, ali je to ujedno i prilika da organizujete porodično takmičenje.

Ako vaša deca vole da crtaju, organizujte takmičenje gde će svako imati zadatak da nacrta i oboji crtež na zadatu temu. Na kraju, poređajte crteže i organizujte glasanje za najleši crtež.

 

9) Napravite kolače

Izaberite recept za omiljeni kolač ili tortu vaše dece, i napravite poslasticu zajedno sa njima. Da biste zabavili decu, uposlite ih što više u toku pravljenja kolača, a onda ih pohvalite pred ostalima za kolač koji je napravljen.

Ovo su samo neke od aktivnosti koje možete organizovati kada vreme nije lepo napolju. Iskoristite kišne dane kao priliku za porodično druženje i aktinvosti koje će vam pomoći da kreativno provodite vreme, a uz to pomažete detetu da razvija veštine kroz različite projekte.