Crtanje i bojenjeDeca veoma rano pokazuju interesovanje za crtanje i bojenje, a roditelji treba da podstaknu dete da crta i boji, jer je to najbolje način da se razvija motorika u ranom uzrastu.

Od 10 do 18 meseci dete počinje da drži olovku ili bojicu. Iako nisu u stanju da čvrsto drže olovku i crtaju smislene oblike, ova aktivnost je veoma interesanta deci pa ih treba pohvaliti za svaki njihov trud.

 

Oko druge i treće godine, dete već uči da prepoznaje oblike i u stanj je da crta prave i kružne linije i razne vrste oblika, poput kvadrata, kruga, itd.

Oko četvrte i pete godine dete može da precrtava kao i da piše i crta oblike. Osim crtanja, mnoga deca u ovom uzrastu već uče da pišu prva slova, na primer da napišu svoje ime. Prilikom bojenja posvećuju veću pažnju različitim delovima crteža. Na primer, ukoliko dete boji kuću, umesto da celu kuću oboji jednom bojom, u ovom uzrstu uzeće crvenu boju za krov, braon boju za vrata, itd.

Crtanje i bojenje je veoma važno za razvoj deteta jer dete uči da zapaža stvari oko sebe, a zatim i pokušava da ih nacrta, odnosno oboji na adekvatan način.

Da biste podstakli dete da razvije interesovanje za crtanje i bojenje potrebno je da:

  • Nabavite bojice, flomastere, bojanke, papire za crtanje, svesku...
  • Nabavite slikovnice koje će poslužiti detetu kao inspiracija. Deca mogu prvo precrtavati ili gledati slike, a zatim i crtati ono što vide.
  • Crtajte zajedno, pomozite detetu oko crteža, pokažite mu kako da drži olovku...
  • Okačite crtež na vidno mesto (vrata, frižider) jer ćete na ovaj način pokazati detetu da ste ponosni na njega i njegov rad.

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.