Raznovrsne aktivnosti za decu su savršene da upotpunite vreme na kreativan način, jer ovakve aktivnosti pospešuju kognitivni razvoj dece, a takođe su dobra prilika za rodjitelje i decu da sarađuju na zajedničkim projektima.

Aktivnosti za decu koje predlažemo u ovom članku su predviđene za decu uzrasta od pet i više godina, jer je ovo period od kog deca mogu da rade na interesantim projekatima sa roditeljima, bilo da projekti uključuju seckanje, lepljenje, crtanje, bojenje, itd.

1. Napravite kućicu za lutke / robote

Ovo je jedna veoma zanimljiva ideja koja će vam na lep i kreativan način ispuniti slobodno vreme. Potrebna vam je velika kutija, još manjih kutija, karton, papir, makaze, i lepak. Ako je kutija dovoljno velika, zalepite karton po sredini tako da napravite sprat. Karton korisite i za zidove. Upotrebite papir u boji ili ukrasni papir da oblepite zidove. Tepihe takođe možete iskrojiti od papira ili možete iseći parče nekog materijala. Od manjih kutija napravite nameštaj ili upotrebite igračke koje već imate. Ne zaboravite da isečete prozore i vrata. Za prozore možete napraviti zavese od materijala. Izaberite ko će živeti u kućici, i vreme je za igru!

Dečija kućica za lutke 

2.  Napravite maketu grada

Ukoliko želite kreativnu aktivnost za decu koja će vam omogućiti da provedete dosta vremena sa svojom decom onda je ovo savršen predlog za vas. Zanimljiva i dečacima i devojčicama, ova aktivnost je odlična prilika da pustite mašti na volju i osmislite grad, a da uz to možete svoju decu i naučiti o životu u gradu, pravilima u saobraćaju, itd. Potreban vam je karton ili hamer (najbolje u beloj boji) koji će biti osnova makete. Za početak nacrtajte ulice i obojite ih. Umesto bojenja, možete napraviti ulice od papira u boji i jednostavno ih zaleptiti na maketu. Zatim krenite sa pravljenjem zgrada i kuća od kartona. Ne zaboravite da napravite park i igralište za decu. Možda će vaše dete imati još neki predlog, kao što je bioskop, pošta, prodavnica, i slično. Kada završite sa pravljenjem makete, stavite neke od igračaka na maketu, kao što su automobile, lutkice, figurice, itd.

3. Uredite dečiju sobu

Smena godišnjih doba je odlično vreme da sa detetom sredite sobu. Osim sređivanja odeće i igračaka, koje samo po sebi može biti dosadno decu, uređenje dečije sobe može biti i veoma kreativna aktivnost za decu. Skolonite ukrase i dečije radove, i napravite mesta za nove. Napravite novi držač za olovke, napravite ram za slike ili podsetnik sa motivima godišnjeg doba, ukrasite prozore i vrata dekoracijom kao što su cvetovi, pahulje, itd.

4. Napravite spomenar

Verovatno ste već sakupili dosta radova i fotografija svoje dece, pa evo ideje kako da sve to upakujete na jedno mesto i napravite spomenar koji će biti divna uspomena za vaše dete, posebno kada odraste. Nabavite veću svesku ili album za slike koji je predivđen za lepljenje slika, i krenite sa dodavanjem fotografija i crteža vašeg deteta. Izaberite radove i fotografije zajedno, tako da u potpunosti uključite dete u ovu aktivnost.

5. Napravite porodično stablo

Naučite decu o svojoj prodici i zajedno napravite porodično stablo. Potreban vam je veći papir, papir u boji, bojice, flomasteri, lepak i makaze. Počnite tako što ćete nacrtati stablo, a zatim zajedno počnite da dodajete članove porodice.

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.