Kao roditelji, znamo da treba da podstičemo maštu naše dece - ali je većina nas često suviše zauzeta izgleda, da ne ostaje vremena za kreativnost. U školi, takođe, ponekad nema dovoljno vremena da se sa svakim detetom radi pojedinačno i da se u tom slučaju radi na podsticanju dečije mašte.

Naravno, mašta je nešto na čemu treba redovno da se radi. Stručnjaci za razvoj deteta jednoglasno ističu korisne aspekte dečije mašte. Dete koje je u stanju da mašta je srećnije i opreznije, bolje se nosi sa nepredvidivim situacijama u životu, i ima veće šanse da odraste u sigurnu i samouverenu odraslu osobu.

 

Stručnjaci o mašti

"Mašta omogućava deci da razviju kreativnosti", kaže Judžin Švarc, direktor programa u koledžu koji radi na obučavanju nastavnika. "A to znači kao odrasli oni će biti kreativni pojedinci."

“Biti kreativan odrasla osoba ne mora da znači da si slikar ili vajar”, Švarc dodaje. "Direktori i politički lideri, takođe, imaju mnogo koristi ukoliko su kreativne osobe, što omogućava da vide stvari na nove načine i pronađu rešenja za probleme koji drugi mogu propustiti. Ta vrsta rešavanja problema i inovativnog razmišljanja počinje sa snagom mašte."

Aktivnosti za podsticanje mašte

Kako da inspirišemo tu moć kod naše dece? Isprobajte neke od ovih aktivnosti. Neka vam one budu osnova za sve aktivnosti za decu koje podstiču razvoj dečije mašte:

1. Pričajte priče

Nije vam potrebna lepo ilustrovana knjiga, niti video. Mnogi stručnjaci vide pripovedanje kao kamen temeljac razvoja mašte kod dece, a dobro je to što na različite načine možete učiniti nešto skoro svaki dan - čak i ako imate malo slobodnog vremena. Pričajte priče detetu, ali ohrabrite dete da i samo priča priče, bilo da je u pitanju prepričavanje aktivnosti od prethodne nedelje ili da je u pitanju potpuno izmišljena priča sa izmišljenim junacima. 

2. Kreativnost na delu

Bojenje, crtanje, i pravljenje su neke od aktivnosti koje se preporučuje za podsticanje dečije mašte.  Taktilna iskustva su važna, a od ključnog značaja je da date deci slobodu nad njihovim radom - pustite ih da se sami izraze na način koji žele.

3. Predstava

Prikupite odabrane stvari iz kuće - kao što su kutije za cipele, papirne čaše, baterijske lampe, sve što može pasti na pamet a da to nije oštro ili lomljivo - i dajte deci da kreiratiju predstavu koristeći ove predmete kao lutke. Bićete zapanjeni stvorenjima i likovima koji je u stanju da formira um vašeg deteta.

4. Velika kutija

Znate onu priču o tome kako dete dobije veliku igračku za rođendan i na kraju se igra samo sa kutijom? Učinite uslugu vašem detetu, i odmah mu dajte kutiju da se igra. Pronađite veliku kutiju i postavite je na nekom mestu u svojoj kući i neka vaše dete odluči šta želi da ta kutija bude - kuća, pećina, svemirski brod, avion, itd. Pomozite detetu prilikom dekoracije, tako što ćete obezbediti markere, ukrasni papir, manje kutije, lepak, makaze, itd. Možda ćete morati da pomognete prilikom pravljenja prozora ili ukrašavanja spoljašnjosti kutije.

Za ostatak aktivnosti kliknite na "Sledeća".

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.