ČitanjeČitanje je veoma važna veština, koju je potrebno razvijati od najranijeg doba. Ne samo da omogućava deci da samostalno uče o svetu oko sebi kroz čitanje knjiga i novina, razvijanje veštine čitanja takođe pozitivno utiče na pažnju i koncentraciju.

Predlažemo nekoliko načina da poboljšate čitanje kod dece:

 

Čitajte im redovno

Odredite period dana kada ćete se posvetiti svom detetu i čitati mu neku priču, knjigu, članak. Na ovaj način razvijate naviku čitanja i podstičete dete da samostalno čita, jer deca inače imaju želju da oponašaju roditelje.

Nabavite knjige za decu

Potrebno je da nabavite knjige koje će biti lako dostupne deci da ih ona mogu uzeti u svakom trenutku kada to požele. Povedite dete u prodavnicu da samo izabere knjige koje deluju interesantno, jer će na ovaj način dete imati veću želju da te knjige pročita.

Prikažite čitanje kao zanimljivu aktivnost

Osim knjiga, postoji dosta drugih načina da razvijate veštinu čitanja. Za najmlađu decu tu su drvena ili papirna slova, od kojih možete napraviti reč i pitate dete da je pročita. Tekst na sličicama ili posterima je isto nešto što bi podstaklo decu da čitaju, kao i uputstva na igricama, deklaracije na proizvodima, itd. Na ovaj način dete uči da čita kroz stvari koje su njemu bliske i sa kojima dolazi u kontakt svakoga dana.

Odvedite dete u biblioteku

Dečije biblioteke su odlično mesto za razvijanje veštine čitanja. Deca mogu samostalno razgledati knjige i odlučiti se za one koje bi želili da čitaju. Pojedine biblioteke imaju i posebne programe za decu, koja mogu biti zanimljivi događaji za decu, gde mogu da se druže sa ostalom decom i uz to poboljšaju čitanje.

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.