Samo zato što je možda kiša pokvarila vaše planove da provedete dan sa decom napolju, to ne znači da će vam kod kuće biti dosadno. Umesto da provodite vreme tako što ćete gledati televizor ili igrati igrice, predlažemo nekoliko aktivnosti za kišne dane, koje će ne samo zabaviti vaše dete, već i podstaći da razvija kreativnost i logiku.

1) Potraga za blagom

Izaberite neki predmet koji će biti blago sakriveno negde u vašem stanu ili kući. Zadatak je da dete pronađe blago prateći tragove. Napravite nekoliko ceduljica koje će otkriti detetu gde da traži dalje. Na primer, sledeći trag je pored saksije sa cvećem. Igra je pogodna za decu stariju od četiri godine.

2) Napravite igračke

 

Igracka robot

Igračke možete napraviti od raznih materijala koje već imate u kući, od papira, kartona, materijala... Pomozite deci oko ideje šta bi mogli da naprave, ali im prepustite da sami odluče kako će igračka izgledati. To može biti lutka, robot, avion... 

Kako da napravite voki toki igračku

3) Napravite igre

Podstaknite decu da razmišljaju kreativno i logično, tako što ćete zajedno sa njima napraviti neku igru. Imate razne mogućnosti, kao što je da napravite svoju društvenu igru, poput Ne ljuit se čoveče, s tim da će deca osmisliti pravila i izgleda table. Osim toga, možete napraviti i kartice za korišćenje u igri.

4) Igrajte pantomime

Objasnite deci pravila igra i odlučite se za jednu oblast, na primer imena junaka iz crtanih filmova ili predmeti u kući. Napišite pojmove na papiriće i podelite se u dve ekipe. Svaka ekipa ima minut da objasni što više pojmova. Ova igra je za decu uzrasta od šest ili više godina, a posebno je zanimljiva jer se svi članovi porodice mogu uključiti u igru.

5) Igrajte karte

Ako su vaša deca tek počela da uče brojeve, igranje karata će im pomoći da brže savladaju brojeve kroz igru.

6) Napravite ukrase za dečiju sobu  

Slobodno vreme možete iskoristiti tako što ćete napraviti ukrase za dečiju sobu. Koristite materijale koje imate, i prepustite deci da osmisle ukrašavanje.

Evo nekoliko ideja:

Napravite držač za olovke

Napravite Mini Maus ram za slike

Ukrasi za dečiju sobu. Ukrasi za dečiju sobu.

7) Čitajte i glumite

Jedan od načina da animirate decu je da im pročitate neku priču, ili da pitate decu da čitaju vama. Prilikom čitanja možete imitirati glasove što će dodatno biti zanimljivo deci, a i prilika za njih da oni probaju da glume.

8) Takmičite se u crtanju

Ako vaša deca vole da crtaju, organizujte takmičenje gde će svako imati zadatak da nacrta i oboji crtež na zadatu temu.

9) Napravite kolače

Izaberite recept za omiljeni kolač ili tortu vaše dece, i napravite poslasticu zajedno sa njima. Da biste zabavili decu, uposlite ih što više u toku pravljenja kolača, a onda ih pohvalite pred ostalima za kolač koji je napravljen.

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.