Jednostavne igre za koje su vam potrebni samo papir i olovke su zaista korisne u raznim situacijama. Na primer, kada čekate kod zubara, ili ste otišli na kafu i sa sobom poveli decu, a znate da će im u jednom trenutku biti dosadno. Ove igre su takođe dobre aktivnosti za kišne dane ili u toku zime kada deca dosta vremena provode u kući.

 

Potrebno vam je:

  • Papir
  • Olovke

Zanimljive geografije

Aktivnosti za decu - igre

Ova igra je veoma zanimljiva a uz to je i prilika da sa decom vežbate poznavanje iz geografije. Napravite tabelu u kojoj će se naći kolone država, grad, reka, planina, itd. Broj kolona je u potpunosti prozivoljan, i možete dodati koliko zadataka želite. Kada svi takmičari u rukama imaju papir sa tabelom i olovkom, igra može da počne. Jedan od takmičara bira slovo koje će biti zadatak, i onda svi moraju da popune kolone tabele tako što će da smisle pojam koji počinje na to slovo. Nakon što vreme za zadatak istekne, sledeći takmičar bira drugo slovo.

Pročitajte još:

Pet kreativnih aktivnosti za decu i roditelje

Potapanje brodova

Igra je predviđena za dva igrača, gde svaki igrač dobija dva polja. Prvo polje su brodovi koje crta sam takmičar, a drugo polje sadrži podatke o brodovima protivnika. Prvi zadatak je da oba takmičara popune svoje polje tako što će nacrtati brodove. Brodovi su u obliku kvadrata, i obično se crta jedan broj od četiri kvadrata, dva od tri kvadrata, tri od dva kvadrata i četiri od jednog kvadrata. Kada su nacrtali brojeve, takmičari jedan drugog ispituju da li se brod nalazi u nekom od polja, na primer A1. Ako je odgovor potvrdan, takmičar ima pravo ponovo da pita, ako ne, red je na drugog takmičara.

Spajanje tačkica

Nacrtajte tačkice na papiru, bez ikakvog posebnog reda. Prvi takmičar bira tačkicu od koje kreće i spaja je sa drugom tačkicom. Drugi takmičar nastavlja, i spaja drugu sa trećom. Cilj igre je da se spoje sve tačkice, ali da se pritom linije koje ih spajaju ne preseku. Takmičar koji prvi povuče liniju koja preseče drugu ispada iz igre. Najbolje je koristiti različitu boju olovke za svakog takmičara, da bi se linije razlikovale.

Smišljanje reči

Zadatak ove igre je da se od jedne reči naprave razne druge reči a da se promeni samo jedno slovo. Na primer, prvi takmičar zadaje reč vrata. Sledeći takmičar može da izmeni samo jedno slovo, a da napravi novu reč, i onda piše reč vrana. Sledeći takmičar ima isti zadatak, i tako se dobija nova reč brana.

Hangman

U ovoj igri se obično daju nazivi filmova kao skriveni pojmovi, ali u suštini pojmovi biti iz bilo koje oblasti. Tako se ova igra može koristiti na času istorije da se obnove imena istorijskih ličnosti, ili na času biologije gde bi zadaci bili pojmovi koje su učenici učili na prethodnim časovima. Nakon što se odredi broj takmičara ili ekipe, prvi takmičar, odnosno ekpia, bira prvo slovo. Ukoliko to slovo postoji, upisuje se na odgovarajuću crticu, ukoliko ne, crta se jedan deo figure. Cilj je da takmičari pogode pojam pre nego što se iscrta cela figura.

Obrasce za igre koje smo naveli možete preuzeti ovde:

Link za direktno preuzimanje fajla u pdf formatu: https://docs.google.com/document/d/1perjB0S6RcmpKco1PoZZ_M0J4r-23a8X34j2JU7QJDU/export?format=pdf

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Sajt Aktivnosti za decu je napravljen sa ciljem da se na jednom mestu prikupe svi sadržaji koji mogu biti interesantni deci i odraslima koji žele da potstaknu decu da na kreativan način koriste svoje vreme. Ideje za pravljenje poklona, ukrasa i ostali projekti koje deca mogu praviti samostalno ili uz pomoć roditelja grupisane su u odeljku Aktivnosti. U odeljku Crtani filmovi nalaze se linkovi ka popularnim crtanim filmovima koje deca mogu gledati na sajtu. Preporučićemo vam i razne vrste događaja za decu koji se organizuju u gradovima u Srbiji.